Conţinut
back
 
email print
Povești de succes

Nichita Agro Serv

O exploatație agricolă de familie din Brăila și-a crescut randamentul la hectar cu ajutorul fondurilor europene

Ștefan și Anghel Nichita au înființat în anul 2003 la Chișcani, lângă Brăila, o cultură de cereale care acoperea 50 de hectare. Pe parcursul a 15 ani, exploatația familiei Nichita a crescut la peste 260 de hectare, depășind media națională de 190,8 hectare a mărimii exploatațiilor și fiind an de an profitabilă.

Nichita Agro Serv

Cum au ajuns aici?

Creșterea randamentului la hectar și scăderea costurilor cu producția au fost preocupări constante pentru cei doi asociați. Încă din 2011, compania a demarat investițiile în dezvoltare: prin intermediul unui credit BRD, Nichita Agro Serv a achiziționat un sediu (detalii despre produsul bancar aici), iar în anul 2017 a implementat primul proiect cu finanțare nerambursabilă europeană prin care a achiziționat utilaje și echipamente agricole performante.

Experiența fondurilor europene: Am cumpărat timp contra unui cost flexibil oferit de către BRD

„Prin dotarea Nichita Agro Serv cu o serie de mașini și echipamente agricole performante am reușit să realizăm o mare parte din lucrările agricole cu utilaje proprii, ceea ce a condus la scăderea costurilor de producție la produsele agricole și la creșterea profitului. Faptul că BRD a venit în întâmpinarea noastră înaintea primirii banilor de la Autoritatea de Management ne-a ajutat să implementăm proiectul în perioada optimă: am reușit să achiziționăm echipamentele înainte de începerea campaniei agricole” povestesc cei doi asociați. „Practic, am cumpărat timp contra unui cost flexibil oferit de către BRD”.

Nichita Agro Serv a implementat proiectul de modernizare a exploatației agricole prin intermediul unei finanțări de peste 340.000 euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Folosirea noilor echipamente a dus la creșterea randamentului aferent activității agricole desfășurate.

Birocrația specifică finanțărilor europene nu i-a descurajat pe cei doi antreprenori care între timp au contractat și un credit BRD de pre-finanțare a subvențiilor APIA și își propun ca în viitor să pregătească noi proiecte pentru a obține finanțări nerambursabile.

O lecție învățată

„Considerăm că cea mai bună lecție pe are am învățat-o este să conștientizăm că lucrăm cu oamenii și nu cu instituțiile. Corectitudinea cere corectitudine, iar noi ne bazăm pe acest aspect în activitatea noastră”, ne-au povestit cei doi antreprenori.

Agro ZOO Promise

Afacerea în agricultură a unei antreprenoare din Dobrogea se dezvoltă cu finanțări europene

Valeria Penu, inginer agronom care are astăzi peste 18 ani experiență, a devenit antreprenoare în anul 2009 când a deschis o societate care valorifică potențialul agricol al Dobrogei. Agro Zoo Promise SRL a început cultivarea cerealelor pe suprafețe mici arendate la Chirnogeni, lângă Negru – Vodă, în județul Constanța. Compania a cunoscut o creștere susținută, exploatând acum o suprafață de 141 de hectare de teren, din care 90 de hectare în proprietate. Dezvoltarea rapidă a companiei a fost posibilă datorită finanțărilor bancare și a accesării fondurilor europene, după cum însăși doamna Penu povestește: „Am reușit să ne dezvoltăm afacerea mult mai rapid decât dacă am fi făcut-o doar din surse proprii”.

Investiții cu ajutorul finanțărilor nerambursabile

Competitivitatea este cheie într-o piață în continuă creștere, așa cum este piața agricolă pe care activează Agro Zoo Promise SRL. Impactul tehnologiei în creșterea productivității a fost conștientizat de antreprenoare încă de la începutul activității și de aceea s-a orientat către identificarea de oportunități pentru realizarea investițiilor în companie. Agro Zoo Promise SRL a achiziționat utilaje agricole în cadrul a 3 proiecte selectate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală: prima finanțare pentru o combină și grapă cu discuri a venit în anul 2012 (155.000 euro, din care 125.000 euro valoarea sprijinului nerambursabil), continuând cu un nou proiect în 2014 și o nouă finanțare nerambursabilă în 2018 de peste 260.000 euro, din care peste 180.000 euro valoarea sprijinului nerambursabil, pentru achiziția de utilaje agricole (tractor, încărcător frontal, mașină de erbicidat, combinator, plug, remorcă, tăvălug, echipament de recoltat rapița, echipament de recoltat floarea soarelui, tocător).

„Creditele EUROBRD de investiții și creditele suport pentru pre-finanțarea granturilor aferente celor 3 proiecte PNDR implementate de societate m-au ajutat la modernizarea fermei cu utilaje agricole noi și performante, cu impact asupra creșterii calitative și cantitative a producției la hectar.”, ne-a mărturisit Valeria Penu.

Creșterea suprafeței cultivate posibilă datorită creditelor pentru achiziționarea terenurilor agricole acordate de BRD

Colaborarea cu BRD a început în anul 2010 și „s-a bazat mereu pe încredere și profesionalism de ambele părți. În realizarea proiectelor noastre de investiții și în desfășurarea activității curente, oferta de costuri a băncii a fost competitivă în piață în raport cu oferta concurenței.” Prin creditele pentru achiziționarea terenurilor agricole acordate de BRD (detalii aici), Agro Zoo Promise a reușit să crească suprafața de teren deținută de societate și să își mențină suprafețele compacte de teren agricol lucrat.

Agro ZOO Promise